Afgelopen zomer zijn wij met onze vrienden Collin, Laura en hun zoontje Florijn gaan zeilen in Griekenland. Hierover schreef ik een artikel voor Kleine Globetrotter, deze deel ik hier:
Zeilen in Griekenland met jonge kinderen? Charlotte deed het! Samen met een bevriend stel en baby en dreumes zeilden ze vanuit Athene langs de Saronische eilanden Poros, Perdika, Vathy, Epidavros en Aegina. Charlotte deelt haar route en tips!
Even voorstellen:
Wij zijn Charlotte, Kevin en Charly (16 maanden) en samen met onze vrienden Collin en Laura en hun zoontje Florijn (net 2) gingen we zeilen in Griekenland. Met drie ervaren zeilers aan boord konden wij een eigen zeilboot huren en zelfstandig langs de Griekse eilanden varen.
Onze zeilroute langs de Griekse eilanden
Onze zeiltocht door Griekenland begon en eindigde in Athene. Vanuit daar maakten we een rondje langs verschillende eilanden. Elke avond bepaalden we aan de hand van de weersverwachting waar we de volgende dag heen zouden varen. Zo kwamen we langs de eilanden Poros, Perdika, Vathy, Epidavros en Aegina.
Startpunt: Athene
We startten onze tocht in Athene. Vanuit daar gingen we naar het eiland Poros. Onderweg vielen we meteen met onze neus in de boter en zagen we dolfijnen zwemmen. Dat stond bij mij echt op mijn lijstje. Ze waren ver weg, echt goed op de foto kregen we ze niet, maar toch. We hebben ze gezien!
Stop 1: Poros
Bij Poros legden we aan in een baai om lekker te zwemmen. Onze kinderen zijn gewend aan water en het samen zwemmen was echt één groot feest. Florijn vond het geweldig om van de boot af te springen. Na een nacht in de baai besloten we na de ochtendduik naar de haven van Poros te varen. Daar gingen we ontbijten en wandelden we langs de leuke winkeltjes en restaurantjes in de haven. We zagen zelfs een schildpad!
Stop 2: Perdika
Ook in Perdika lagen we in de haven. Het havengebied is maar klein, maar er is veel horeca naast elkaar, waar we gezellig langs konden wandelen. En met de mooie boten was er voor de kinderen genoeg te zien. In de ochtend ontbeten we bij een tentje waar ze ook schommels hadden, dus daar konden de kinderen lekker spelen.
Stop 3: Vathy
Vathy is ook een schattig klein haventje, met genoeg horeca. Ideaal om een ijsjes te eten, te borrelen met enorm veel olijven, feta-tomaten-salade, pittige kaasdip en gevulde paprika.
De kinderen konden klimmen op allemaal trappetjes, keken naar de rondzwervende honden en katten en raakten niet uitgekeken bij de visjes in het water. De volgende ochtend liepen we naar een mega idyllisch, typisch Grieks lunchplekje. Het was maar een simpel plekje met een overkapping van wat palen met basic tafels en stoeltjes, maar wel met het fantastische uitzicht op helderblauw water met houten vissersbootjes en oude Griekse mannetjes die er hun magen vulden met Griekse lekkernijen.
Stop 4: Epidavros
In Epidavros lagen we voor anker in de baai. Dat is wat ons betreft toch wel de ultieme zeilervaring. We lagen dicht bij het haventje en konden makkelijk met de rubberboot over en weer. Ook hier zat veel leuke horeca, een speeltuin en een ijs- en patisseriezaak, waar we regelmatig heengingen voor wat lekkers. Vanaf de haven wandelden we ook naar een oud amfitheater in Epidavros.
Stop 5: Egina
De haven van Egina is druk en toeristisch en ook het stadje is hectisch met veel verkeer. Het is een heel contrast met de plaatsen waar we ervoor waren. Toch vonden we het een hele leuke plek om lekker rond te struinen door de schattige straatjes en steegjes. Voor de kinderen was er een speeltuin en we smulden van ijs, crêpes en nog veel meer lekkers. We lagen met de boot precies bij een leuk restaurantje, waardoor we ‘s avonds konden eten, terwijl de kinderen in bed lagen.
Eindpunt: Athene
Onze reis stopte in Athene. Nadat de boot gecheckt was, vertrokken we naar de binnenstad met de taxi. Daar sliepen we nog twee nachten in een hotel met zwembad om de vakantie in stijl af te sluiten. Wij vonden het heerlijk om in Athene van parkje naar parkje te lopen en te picknicken met Griekse hapjes die we onderweg kochten.
Athene is een overzichtelijke stad die goed te belopen is. Wij wandelden langs de highlights zoals het oud Olympisch Stadion, de tempel van Zeus en het parlementsgebouw. Ook besloten we de Akropolis te beklimmen. Met de draagzak kwamen we een heel eind met onze anderhalf-jarige. Mega indrukwekkend en gaaf om te zien.
Charlottes tips voor zeilen in Griekenland met kleine kinderen
Charlotte ging zeilen in Griekenland met kleine kinderen. Samen met een bevriend stel zeilden ze langs de Saronische eilanden. Maar hoe houd je het gezellig op de boot? En waar moet je allemaal aan denken? Charlotte deelt haar tips.
1. Gewoon doen!
Klinkt zeilen op de Middellandse Zee als een droom? Ga het vooral doen! Laat je niet tegenhouden door eventuele angsten of dingen die in je hoofd zitten. Ook met kleine kinderen kun je prima het avontuur aan, juist leuk om wat nieuws met elkaar te proberen en herinneringen te maken.
2. Neem een ervaren zeiler mee
Vind je het spannend of kun je zelf niet zeilen, maar lijkt het je wel een supergave ervaring? Ook als je niet kunt zeilen, is een zeilvakantie een optie. Je boekt dan een skipper bij of vaart mee in een flottielje. Wij waren met drie ervaren zeilers, dus konden zelf onze route bepalen. Kevin had ook al twee keer eerder in het gebied gevaren, dus hij kende de omgeving en leuke plekjes, maar wist ook waar we op moesten letten.
Bekijk de zeilreizen in Griekenland van Amorgos
3. Kies je crew verstandig
Zoals ik al schreef gingen we samen met een ander stel en hun kindje, twee gezinnen op één boot. Je zit op een relatief klein oppervlak, bent op elkaar aangewezen voor het succes van je trip, dus houd rekening met ieders behoeftes. Soms zit je gezellig te kletsen, lekker te borrelen en restaurantjes uit te zoeken, maar op een ander moment moeten de kinderen in de gaten gehouden worden terwijl de rest voorkomt dat de boot tegen de wal aan vaart bij het aanleggen in een haven. Je privacy staat niet op één, je kibbelt soms tegen je kind of partner waar je vrienden bij zijn, of je slaapt slecht en hebt gewoon niet constant zin om te praten. Kies goed uit met wie je dit avontuur aangaat en weet wat je aan elkaar hebt.
4. Maak goede afspraken
Daarop aansluitend, maak goede afspraken met elkaar. Over de taakverdeling, over verwachtingen, routes, wensen en behoeften. Je hebt te maken met meerdere personen, waaronder kleine mensjes die hun behoeften en wensen nog niet zo goed kunnen verwoorden. Houd rekening met slaapjes (die ze perfect aan boord kunnen doen, waardoor ze in het volgende dorpje of stadje weer vol energie zitten), op tijd eten en vermaak voor de kindjes. Spreek af wie kookt, wie vaart en bespreek met elkaar op tijd als dingen anders moeten. Ruzie maken zou zonde zijn van je vakantie.
5. Ga waar de wind je heenvoert
Je zit op een zeilboot, dus hebt te maken met de elementen. Vanuit welke kant komt de wind? Gaat het stormen? Is het windstil? Allemaal vragen die je dagplanning kunnen bepalen. Wij maakten iedere avond een plan voor de volgende dag, aan de hand van de weersverwachtingen en de eigen wensen. We hebben een aantal keer in een baai voor anker gelegen en een aantal keer in een haven zodat we stroom en water hadden. Ook moest er af en toe gewerkt worden, dus gingen we aan wal voor een goede internetverbinding en stroom. Met de kinderen vonden wij het ook om af en toe aan land te zijn, dan konden ze vrij rondlopen en hun energie een beetje kwijt.
6. Neem een EHBO-kit mee
Ook is het fijn dat je een EHBO-pakket, verrekijker en voldoende zonnebrand mee hebt. Klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar echt belangrijk om bij je te hebben. Onderweg kan er van alles gebeuren, het kind van onze vrienden werd ziek en we waren blij met de hoeveelheid zetpillen die we bij ons hadden. Ondanks dat je bijna alles overal wel kunt krijgen, is het fijner als je niet in een supermarkt de Griekse bijsluiter hoeft te ontcijferen. En als je op zee zit kun je niet altijd heel snel aanmeren. Ook voor onszelf hadden we genoeg pleisters, snelverband en lichte pijnstillers bij ons.
7. Pak licht
Je hebt weinig ruimte op een boot, dus neem vooral niet te veel mee. We namen tassen mee in van drie was meer dan genoeg. Door de zomerse temperaturen hadden we niet veel nodig. Vooral zwemkleding is belangrijk en daarnaast kom je met drie setjes een heel eind. Vergeet je slippers niet, maar ook sneakers voor een dagje wandelen in een stad zijn fijn om bij je te hebben. Wij hadden ook wat dunne handdoeken bij ons, die we eerder gebruikt hebben voor het backpacken in Thailand, dit was ideaal.
8. Leg je vakantie vast
Een week zeilen in Griekenland doe je niet iedere dag, dus vergeet niet om af en toe een foto of video te maken. Ik legde alles vast en maakte achteraf dagvlogjes en een fotoboek. Ook koop ik altijd een ansichtkaart voor Charly van de plekken die we bezoeken, waar ik onze vakantie op beschrijf. Wat we deden, waar we zijn geweest, wat zij er leerde en hoe oud ze was. Dan heeft ze hopelijk over een paar jaar een mooie verzameling ansichtkaarten van alle reizen die ze gemaakt heeft in haar leven.