Relaxed vliegen met je kind

De ultieme tips voor vliegen met een kleintje? Ik zet ze voor je op een rij!

Wij hebben zojuist onze negende vlucht erop zitten met Charly en ondanks dat we maar liefst 6 uur vertraging hadden, verliep het reizen met haar zelf vlekkeloos. We maakten onze eerste vlucht met Charly toen ze 3 maanden oud was en ondertussen is ze 1,5 jaar en leek het me geen overbodige luxe om onze tips en opgedane ervaring met je te delen. We maakten zowel lange (Aruba) als korte (Spanje en Griekenland) vluchten, dus bij deze wat wij hiervan geleerd hebben:


  1. Neem niet alleen extra kleren voor je kindje, maar ook voor jezelf mee

Op de terugweg van onze eerste vakantie naar Spanje kreeg Charly het voor elkaar om in de tunnel naar het vliegtuig een spuitluier te krijgen (ze was 3 maanden), waardoor zij, maar ook ik eronder zat. Voor Charly had ik natuurlijk genoeg schone kleren, doekjes en luiers mee, voor mezelf was het een ander verhaal. Ik had geen schoon t-shirt in mijn tas zitten, we gingen per slot van rekening naar huis, dus als onze bagage niet zou aankomen, hadden we genoeg kleren. Door die denkfout heb ik ongeveer 4 uur met een vies shirt gelopen, niet heel prettig.

Nog een mooi voorbeeld van onze laatste vlucht naar Aruba; door de vertraging van 6 uur vlogen we ineens ‘s avonds pas en hadden we dus een nachtvlucht. Naast ons zat een meisje van een jaar ouder dan Charly. Ze was al zindelijk en ging netjes steeds naar de wc. Maar aangezien het ineens bedtijd was, viel ze in slaap en werd ze van schrik wakker dat ze op een onbekende plek was, moest plassen en ze kon het niet zo lang ophouden. Haar moeder was haar op het moment naar de wc aan het tillen, wat er dus in resulteerde dat ze zelf ook een doorweekt shirt had. Ze had geen extra kleding bij de hand, maar gelukkig kon ik haar mijn extra t-shirt lenen, waardoor ze niet een hele vlucht in een doorweekt, stinkend shirt hoefde te zitten. 

  1. Neem genoeg, maar niet te veel mee

Een ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ verhaal is dit natuurlijk. Maar geloof me, je neemt echt snel te veel mee, het is zoeken naar de perfecte balans (zoals met alles). Ik neem altijd wat te spelen mee, eten en drinken, lekkere snacks en een iPad of telefoon met gedownloade filmpjes. Ik ben geen grote fan van heel veel filmpjes kijken op een scherm, maar het is soms gewoon wel even makkelijk en relaxed als je net als wij een kind hebt dat heel erg beweeglijk is.

Wat ik meestal aanhoud is om rekening te houden met van alles 2 of 3 extra dan je denkt dat je nodig gaat hebben. Voornamelijk luiers en doekjes, eten/snacks en drinken heb je nooit te veel. Als je namelijk geland bent duurt het vaak nog wel even voor je op de plek van je accommodatie bent en voor je rustig bij je koffers kunt. Dus houd rekening met extra vertraging, oponthoud op de luchthaven van aankomst en de weg van het vliegveld naar je slaapplek.

Ik had deze reis echt een perfecte tas voor Charly, al zeg ik het zelf. Bijna alles is gebruikt, qua speelgoed en ik had na de reis nog wat eten over voor de avond en volgende ochtend. De beste tip die ik kan geven is clusteren; ik had een zakje voor Charly haar reservekleding, een handige toilettas met vakjes voor al haar speelgoed en een luiertas met vakken, waar ik het eten apart kon leggen van de luiers en de tasjes met speelgoed en kleertjes, zodat alles makkelijk te pakken en op te bergen was zonder dat ik alles overhoop moest trekken of in de tas moest duwen.

  1. Dingen die je nooit teveel bij je hebt

En wat neem je dan precies mee? Zoals gezegd: luiers, doekjes, extra kleertjes (2 of 3 makkelijke setjes), plastic zakjes om vieze kleren, luiers of andere dingen onderweg in te doen, snacks en eten, drinken. Neem van deze categorieën spullen dus meer mee dan je normaliter nodig denkt te hebben, meer dan dat je normaal thuis zou gebruiken bijvoorbeeld. Je kunt namelijk te maken hebben met ander gedrag van je kindje, omdat hij/zij het spannend vindt om te reizen en dit op verschillende manieren kan uiten, je kindje kan op de dag van het reizen ineens niet lekker worden of je kunt vertraging hebben, in de file komen of nog een lange transfer nodig hebben van het vliegveld naar jullie accommodatie.

Hou wel in je achterhoofd dat je alles moet tillen, dus ga niet bizar veel meer meenemen dan je nodig denkt te hebben. Bedenk wat de belangrijkste dingen zijn en wat het ergste is als je dat niet kunt kopen op het vliegveld. Ik heb overigens ook altijd een klein toilettasje met wat pleisters, zetpillen en baby thermometer, iets tegen maagzuur, iets tegen beginnende keelpijn, ibuprofen en paracetamol bij me. Je weet nooit wat er op een dag gebeurt, dus altijd prettig om bij de hand te hebben.

  1. Koop een fijne draagzak en buggy

Ik zweer echt bij deze twee vervoersmiddelen voor m’n kind. De draagzak was echt perfect toen Charly nog klein was, ze kan er tot 15 kilo in als het goed is, dus wellicht dat ik hem weer ga gebruiken in bijvoorbeeld Colombia als ze misschien onderweg in slaap valt en we moeten wandelen. Maar we hebben nu een WildRide, een kleinere draagzak die je kruislings over je lichaam draagt, die op je schouder rust en de druk wegneemt om je kindje alleen maar met je ene arm en heup te dragen.

Daarnaast ben ik echt mega blij met de buggy die we hebben, wij hebben de Kinderkraft INDY dit model op Amazon is denk ik iets nieuwer, maar hij lijkt er mega veel op. Hij is makkelijk te besturen met één hand, heel klein op te vouwen, kan helemaal plat gelegd zodat je kindje kan slapen en heeft een grote zonneklep. Dat waren voor mij de voorwaarden toen ik een buggy ging zoeken en ik vond de prijs ook niet zo achterlijk duur.

  1. Mijn speelgoed tips

Bedenk bij het speelgoed dat je mee wilt nemen wat jouw kindje heel leuk vindt en wat past bij de leeftijd. Ieder kindje is anders en gaat door verschillende fases natuurlijk, dus neem vooral mee wat je zeker weet dat gaat slagen of een grote kans heeft op lang vermaak. Een andere tip is ook: koop iets nieuws en pak het in zodat ze er extra lang mee bezig zijn. 

Een aantal tips voor leuk speelgoed waar Charly zich langere tijd mee kan vermaken nu ze 1,5 jaar is:

Voor de kleinere kindjes, dus wat Charly eerder leuk vond:

  • (Zachte) boekjes, Charly is echt gek op allerlei soorten boekjes altijd
  • Raamspeelgoed
  • Ballen; tennisballen, voetballen, alles wat rond is vond (en vindt ze nog steeds) super leuk, dus makkelijk om voor langere tijd je kind blij te houden;
  • Speelgoed octopus: deze hebben we van de moeder van Kevin gekregen en Charly was hier echt DOL op, echt helemaal fan van, dus echt een aanrader voor kleine kindjes; 
  • Voor 6 – 18 maanden: speelkubus, goed voor de motoriek
  • Sensorisch speelgoed.
  1. De lekkerste snacks voor onderweg

Hoe jonger je kindje, hoe makkelijker het is met eten, want dan krijgt je kleine vooral nog melk. Je mag in het vliegtuig altijd eten en drinken voor je kindje meenemen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Het is sowieso geen probleem meer om vloeistoffen mee te nemen in je handbagage, dit kun je ook allemaal tijdens de controle in je tas laten zitten. Het kan zijn dat ze je drinkbekers wel even checken, maar dat hoeft niet eens altijd zo te zijn.

Als je kindje vaste voeding eet en onderweg wel van alles te eten wilt, neem dan natuurlijk vooral mee wat hij/zij lekker vindt. Wat ik voor Charly zoal meeneem op reis:

  • Rozijntjes/dadels;
  • Appel in stukjes gesneden;
  • Banaan;
  • Gesmeerde boterham;
  • Baby koekjes;
  • Baby chips;
  • Knijpfruit (vond ze eerder heel lekker, nu niet echt meer);
  • Croissantje op het vliegveld (gek op croissantjes).

Wat handig is met de snacks, net als met de andere dingen in de tas van je kindje: hou het overzichtelijk bij elkaar. Neem bijvoorbeeld handige snack boxen waar je alle snacks voor onderweg in kunt bewaren.

  1. Blijf ademen, blijf relaxed

Ik denk de belangrijkste tip in iedere situatie die anders is dan thuis met je kindje; blijf ademen en probeer relaxed te blijven, wat er ook gebeurt. Je kindje merkt als jij gestrest raakt en neemt dit over, gaat dus sneller huilen en is sneller overprikkeld, waardoor jij dat ook weer wordt: vicieuze cirkel naar beneden, wat je juist niet wilt. Communiceer ook goed met je reisgezelschap, geef aan wat je nodig hebt en help elkaar waar nodig. Als jullie niet vaak reizen kan het spannend zijn, zeker als je voor het eerst een lange(re) vlucht maakt met je kindje, dus wees lief voor jezelf en voor elkaar en geef je over aan het avontuur, het komt wel goed.

Indien je toch in de stress raakt, dingen niet meer weet of de weg kwijt bent, vraag hulp. Heb je hulp nodig met je kindje tijdens de vlucht, vraag de stewardessen om hulp. Heb je hulp nodig op het vliegveld, vraag passagiers of personeel om hulp. Het is niet erg om hulp te vragen, want je zou zelf toch ook graag iemand willen helpen als je dat zou kunnen en iemand anders het nodig heeft?

  1. Slaap wanneer het kan

Dit geldt in de basis voor je kindje, maar ook voor jou. Valt je kindje net voor je het vliegtuig in gaat in slaap? Laat het slapen, ga het niet extra lang wakker proberen te houden als dat niet gaat. Je hebt liever een vrolijk, uitgeslapen kindje dat wakker is tijdens de vlucht dan een kind dat te lang wakker is gehouden, daardoor overprikkeld raakt en de kans groter is dat het gaat huilen. 

Uiteraard geldt het ook voor jezelf; heb je de mogelijkheid om te slapen tijdens een lange vlucht omdat je kleine slaapt? Wij nemen het er altijd van, misschien omdat we erg van slaap houden, maar je kunt de tijd in het vliegtuig het beste doden door te slapen. 


Heb je binnenkort een vliegreis geboekt, ga je bijvoorbeeld op de eerste zonvakantie met je kindje of heb je volgend jaar een vakantie gepland staan? Laat me weten of je wat aan de tips hebt gehad, of als je aanvullingen uit eigen ervaring hebt!

Aanbevolen artikelen