De jetlag, een gevreesd onderwerp voor veel ouders. Kinderen hebben thuis een vast ritme, je weet als ouder een beetje waar je aan toe bent en je wil dat op vakantie eigenlijk het liefst zo volhouden. Ik zeg altijd dat het leven een aaneenschakeling is van keuzes, dus of je in de winter in Nederland blijft in het (vind ik) deprimerende weer, of je kiest voor een vakantie richting de Caribbean, het is waar je zelf het meeste zin in hebt. Als je net als ik liever in de zon zit in de winter, lees dan hoe wij omgaan met de jetlag van Charly, misschien heb je er wat aan.
Nu moet ik zeggen dat ik/wij heel makkelijk zijn met het slapen, we hebben een ritme doordat Charly naar de opvang gaat en daar moet ze om 9 uur binnen zijn. We zijn meermaals te laat geweest, omdat Charly niet wakker te krijgen was en tot zeker half 9 sliep. In Nederland gaat Charly laat slapen, meestal als wij ook naar bed gaan, rond een uurtje of 10/11. Ze is nooit een lange slaper geweest, als ik het vergelijk met de kinderen van mijn vriendinnen.
Toen kwam natuurlijk de reis richting Aruba, we vertrokken met 6 uur tijdsverschil met Nederland, in de winter is het verschil 5 uur. De eerste twee nachten sliepen we tot 4 uur, de nachten na aankomst en de vlucht, maar deed Charly overdag ineens weer twee dutjes (iets wat ze echt allang niet meer doet). Ze had het nodig en op die manier konden we allemaal even rustig wennen aan het nieuwe ritme. Als je richting Amerika vliegt, ga je met de tijd mee, dus je komt aan op dezelfde dag en afhankelijk van je vertrektijd, kom je aan wanneer het nog dag (licht) of net avond is op de plaats van bestemming. Het is natuurlijk weer heel anders als je de andere kant (richting Azië en Australië) op vliegt, dan begin je soms na bijvoorbeeld een vlucht van 16 uur weer meteen aan een nieuwe dag, terwijl het voor jou juist avond/nacht is. Geef vooral jezelf even de rust om te wennen aan de nieuwe plek en tijdzone, je bent ook gewoon op vakantie hè ;).
Het is voor jezelf (denk ik) fijn als je je niet te druk maakt over het ritme van je kind of om die reden je vakantie maar niet te plannen, want wat is nou erger: twee/drie nachtjes minder slapen terwijl je op een heerlijke tropisch eiland een week of twee geniet van de zon of iedere nacht je vaste ritme aanhouden en wachten tot de zon hopelijk weer gaat schijnen in mei? Wat ik al zei, het is een kwestie van keuzes, maar ik weet welke keuze ik steeds opnieuw zou maken. Daarnaast ben je op vakantie, dus als je zelf lekker even een dutje doet in de middag of rustig met een boekje aan het zwembad ligt, is dat natuurlijk helemaal prima en kom je ook tot rust.
Wij hebben al snel ons nieuwe ritme gevonden waarin Charly tussen 7 en 8 uur naar bed gaat (hoe Nederlands ;p) en wij rond een uurtje of 9/10. Ik word vaste prik rond 7 uur wakker, Charly meestal ook (ze wordt overigens nog steeds wel een keer in de nacht wakker, in Nederland net zo) en begin de dag lekker op tijd. Het is hier helemaal niet erg om zo vroeg je bed uit te gaan, het is namelijk nog een lekkere temperatuur, de zon is al wel op en je kunt dus ook met je kind(eren) lekker naar buiten, zonder dat de zon mega sterk is.
Mijn tips
Even in het kort, mijn tips voor het verslaan van de jetlag met kids op een rijtje (ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van slapen, wellicht juist het tegenovergestelde omdat ik me er volledig NIET in verdiept heb, met slaapschema’s en al die dingen die er tegenwoordig zijn; ik volg vooral het ritme van Charly en kijk wat zij nodig heeft en wanneer ze moe is):
- Wees niet te streng voor jezelf, geef iedereen even de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone;
- Laat je kindje een extra dutje doen als het nodig is de eerste dagen, maar niet tot te laat, want dan vallen ze ‘s avonds slecht in slaap (je kent je eigen kindje het beste, dus jij weet wat wel/niet werkt op het gebied van slapen);
- Kijk wat jullie nodig hebben: heb jij een extra dutje nodig, een momentje voor jezelf of is je kind al vroeg weer moe? Bespreek het met je partner/reisgezelschap en neem waar nodig en mogelijk even wat van elkaar over, om elkaar de rust te geven.
- Bedenk of het nuttig is om even te rekken (bijvoorbeeld om 5 uur al moe, maar nog tot 7 uur kunnen rekken want dat is een beter bedtijd) of om toe te geven aan een kort dutje (bijvoorbeeld van 30 – 45 minuten) om de dag te verlengen en ‘s avonds nog een hapje buiten de deur te kunnen eten. Op veel plekken op de wereld, zeker waar het warm is, is het op het midden van de dag rustiger, door de hoge temperaturen (denk aan de Spaanse siësta), dit hebben ze niet voor niks zo bedacht, dus doe er lekker in mee!
- Wees niet bang dat het je hele schema of ritme verstoord. Als je weer thuis bent, zit je binnen no-time weer in je dagelijkse sleur, met ritme, vaste tijden en de hele rataplan. Gun jezelf ook gewoon even fijne tijd buiten die sleur, voor je het weet zit je weer dagelijks achter je bureau, gaan je kids naar school en zit iedereen om 6 uur weer aan de eettafel (bij wijze van 😉).
Ik hoop dat dit artikel je wat rust geeft om deze winter lekker op vakantie te gaan met je kind(eren) en te genieten van een lekkere tijd in de zon, stad of andere plek waar je graag heen wilt. Laat me weten hoe jij de jetlag verslagen of geaccepteerd hebt!