Budgetvriendelijk naar Aruba

Aruba staat niet bepaald bekend als het goedkoopste eiland van de ABC-eilanden, maar is wel een zeer geliefde vakantiebestemming. Wil je dit tropische eiland bezoeken, maar niet dagelijks honderden dollars uit moeten geven om je te vermaken, dan heb ik wat budgetvriendelijke tips voor je bezoek.


Gratis activiteit: spelen op het strand

#1 – Kies je periode verstandig

Ben je (nog) niet gebonden aan de schoolvakanties of heb je een onderneming waardoor je wat dagen speling hebt buiten de vakantieperiode om? Maak daar dan slim gebruik van. Het is natuurlijk logisch, maar de tijd van de schoolvakanties zijn de prijzen hoger, zoals rond de feestdagen, zomervakantie en de Amerikaanse spring break. Ook omdat Amerikanen dan massaal gebruik maken van hun vakantiedagen en een tripje richting de zon boeken.

Maak ook gebruik van eventuele vroegboekkortingen en laagseizoen-prijzen. Op Aruba wordt de periode van april tot en met oktober aangeduid als laagseizoen. Dit geldt bijvoorbeeld bij accommodaties en autoverhuurders (het is wel echt aan te raden om een auto te huren, zodat je je makkelijk over het eiland kunt verplaatsen).

#2 – Accommodatie

Wil je een fijne plek om te verblijven, waar je kinderen zich ook goed vermaken en je niet extra veel uit hoeft te geven aan activiteiten of horeca? Kies dan een huis met een zwembad, dit doet het altijd goed. Je kunt boodschappen doen en zelf lekker eten maken, wat een hoop scheelt ten opzichte van de horeca. Heb je een BBQ bij je accommodatie? Maak daar fijn gebruik van, als je van BBQ’en houdt natuurlijk. Vraag bij je accommodatie ook voor strandstoeltjes en een koelbox om mee te nemen. Ik schreef over mijn aanbevelingen voor fijne accommodaties op Aruba, lees het hier.

#3 – Eten en drinken

Er is heel veel te kiezen als het op eten aankomt in Aruba. Er zijn meer dan 500 restaurants, barretjes en eettentjes, er zijn overal supermarkten en veel verschillende fastfoodketen met drive-thru. Het zal je wellicht niet verbazen dat deze laatste niet het duurste is, maar het is natuurlijk niet heel gezond. Gezond eten is over het algemeen duurder en dit is op Aruba natuurlijk niet anders. Aangezien alles wordt ingevlogen of per schip aangeleverd wordt, zijn de kosten hoger dan je gewend bent in Nederland. Je kunt natuurlijk op je uitgaven letten en de dure producten laten liggen, te letten op aanbiedingen in de supermarkt of te vergelijken tussen supermarkten.

De supermarkten op een rij: Superfood en Ling & Sons zijn de grote supermarkten in Noord, in het toeristische gebied. Daarnaast heb je de C-Mart in de buurt van het vliegveld. Deze grote supermarkten hebben veel aanbod, zowel Europees/Nederlands als Amerikaans, zijn overzichtelijk en hebben alles wat je van een supermarkt kunt verwachten. Je hebt daarnaast ook heel veel supermarkten langs de weg, dit noemen wij de ‘Chinese’ supermarkten, deze hebben ook veel producten, vaak voor een iets lagere prijs. Bij deze supermarkten kun je prima luiers, schoonmaak spullen, chips en bier halen, maar geen vers eten, in ieder geval dit doen wij niet.

Wil je toch graag (af en toe) uiteten tijdens je vakantie, check dan bij je slaapplek of ze misschien kortingscodes hebben voor horeca. Het is namelijk goed mogelijk dat je via je verhuurder/hotel voor diverse restaurants kortingen kunt krijgen. Er zijn diverse restaurantgroepen op het eiland, waarbij je punten/tegoed kunt sparen of kortingen kunt gebruiken.

#4 – Activiteiten

Watersport, shoppen, sightseeing, wandelen, waterpark, flamingo eiland: er is enorm veel te doen, zien en beleven op Aruba. Wil je zoveel mogelijk genieten van het eiland met zo min mogelijk onnodige uitgaven, dan zou ik kiezen om met je auto lekker rond te rijden en:

  • Stranden te bezoeken (gratis), veel mensen komen specifiek voor de stranden naar Aruba. Eagle Beach komt ook jaarlijks terug in het rijtje van mooiste stranden ter wereld, een attractie op zich dus! Check bij je slaapplek of er koelboxen en strandstoeltjes zijn, dan kun je je eigen eten en drinken meenemen, bij een Chinese supermarkt haal je voor een paar gulden wat strandspeelgoed en je kids vermaken zich ook heerlijk. Aruba heeft ontzettend veel prachtige stranden, dus er is genoeg keuze en genoeg te verkennen. Sommige stranden hebben palapa’s (parasolletjes met palmtakken) en bedjes, die je kunt huren, maar over het algemeen zijn de palapa’s vrij te gebruiken. Wij kiezen er altijd voor om voor 12 en na 3 uur naar buiten/het strand te gaan, omdat de zon tussen 12 en 3 echt mega sterk is, dus een mooi moment om met elkaar even te chillen, een dutje te doen of om lekker te lunchen;
  • Oranjestad te bezoeken (gratis als je geen geld uitgeeft aan horeca of shoppen), je kunt in Oranjestad natuurlijk in het treintje, maar het is ook allemaal goed te bewandelen. Hier komt een kinderwagen ook weer goed van pas, hoef je je kindje niet te tillen in de hitte;
  • San Nicolas te bezoeken (gratis) en de muurschilderingen bekijken. San Nicolas staat bekend om de vele kleurrijke muurschilderingen, wat ontzettend leuk is om te zien en dus eens doorheen te wandelen, ook hier is een kinderwagen geen overbodige luxe. Vanuit San Nicolas ben je ook heel dichtbij Baby Beach en Mangel Halto, twee strandjes die zeker het bezoeken waard zijn;
  • Speeltuinen te bezoeken (gratis) voor 11 en na 4 uur, want echt, je wilt niet onder de brandende zon je kind van hete speeltoestellen af moeten halen. Er zijn verschillende plekken waar je met je kids gebruik kunt maken van speeltuintjes, voornamelijk langs Eagle Beach en bij Surfside Beach.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor activiteiten waar je wel voor moet betalen, ik ga nog een artikel schrijven over allerlei leuke dingen die je kunt doen (met kids) op Aruba.

Wij verplaatsen ons met de auto

#5 – Vervoer

Huur je een auto, neem je taxi’s, ga je lopen of kies je voor de bus?

De auto heeft onze persoonlijke voorkeur, je bent niet gebonden aan anderen (zoals de taxi of bus), het is niet heet (zoals lopen of fietsen) en je kunt je het makkelijkst verplaatsen en overal op het eiland komen. Er zijn enorm veel autoverhuurders en aanbieders, ook lokalen die een eigen/extra auto verhuren of wellicht iemand kennen. Huur je een accommodatie bij iemand (bijvoorbeeld via Airbnb) vraag dan zeker of diegene ook aan autoverhuur doet of iemand kent, dit wil nogal schelen in de prijzen met de verhuurbedrijven. Overigens is het natuurlijk wel zo dat je niet zo goed verzekerd bent, wat je wel bent als je bij een bedrijf huurt, maar dit is een afweging die je zelf even moet maken.

Het parkeren op Aruba is overal gratis, dus laat je niet verrassen door parkeermeters of mensen/zwervers die zeggen dat je er moet betalen. Het is wel zo dat er op verschillende plekken, voornamelijk in Oranjestad, wat zwervers op vaste parkeerplaatsen staan, die kun je eventueel een paar gulden in de hand drukken als je weggaat om ze te bedanken, maar dit is geen verplichting. Benzine is een stuk goedkoper op Aruba dan in Nederland, het eiland is niet heel groot en je rijdt nergens hard, dus de kosten voor je vervoer zijn niet mega hoog.

Taxi’s zijn overal makkelijk te krijgen, van het vliegveld naar je logeeradres, naar de supermarkt en terug of naar de horeca. Wij hebben zelf nog nooit gebruik gemaakt van een taxi op Aruba, maar ik zie ze altijd overal rijden en staan, heb er nooit slechte dingen over gehoord, maar kan er verder niet zoveel over schrijven, want ik weet het simpelweg niet, ook omdat niemand van onze familie of vrienden er gebruik van gemaakt hebben.

De bus rijdt heel Aruba over en alle stranden langs, dus mocht je op deze manier willen strand-hoppen, is dat een leuke manier om het eiland te ontdekken. Je kunt ook naar Oranjestad en San Nicolas, dus in principe het hele eiland zien met dit vervoersmiddel. Ik moet zeggen dat we zelf nog nooit met de bus zijn geweest, maar ik zie ze wel overal rijden en heb gehoord dat het een fijn systeem is van gasten die we hierover spraken. Volgens mij koop je een (dag)ticket bij de Superfood en kun je vervolgens in- en uitstappen. Nou heb ik me er niet heel erg in verdiept, maar mocht je benieuwd zijn naar de kosten, routes en alle informatie, check dan even de website van Arubus.

Overnacht je in Noord, heb je geen zin om geld uit te geven aan een auto of taxi en vind je het niet erg om te lopen? Dan is dit natuurlijk altijd een optie om jezelf te verplaatsen. We zien vaak toeristen wandelen van of naar het strand, bij de supermarkt of richting restaurants in het High Rise gebied. Ik moet wel zeggen dat Aruba niet echt veel rekening houdt met wandelen: er zijn weinig tot geen voetpaden (op een paar in het High Rise gebied na), het is erg heet overdag om te lopen en je loopt op sommige stukken vlak langs wegen waar mensen minimaal 50 km/u mogen rijden. Het is zeker mogelijk en een goedkope optie, maar met (kleine) kids zou ik dit persoonlijk een onveilige optie vinden.

Aanbevolen artikelen